Utenfor boksen-tenking resulterte i sykkelbane

«Man må tenke litt utenfor boksen», forklarer Bård Granerud når han blir spurt om hvordan St1 endte med å bygge sykkelbane på en gammel stasjonstomt i Ski sentrum. «Ja, og så selvsagt handler det ikke minst om å gi litt tilbake til lokalsamfunnet», legger han til.

Granerud er etableringssjef St1, som eier og driver landets Shell-stasjoner. Han er også ildsjel i sitt lokalsamfunn, som tilfeldigvis er Nordre Follo kommune hvor Ski altså ligger. Hans karriere startet nettopp på toppen av det som nå har blitt sykkelbane.

Barn på sykkel

«Stasjonen ble etablert allerede på slutten av 60-tallet. Jeg hadde min første jobb der fra 1980 til 1984. For noen år siden bestemte kommunen at det skulle bli kollektiv-gate forbi stasjonen. Dette førte til at det ble vanskelig å komme frem, så forretningsgrunnlaget ble borte og vi bestemte oss for å legge ned stasjonen og selge tomten», forteller Granerud.

Kjøper ble Stor-Oslo Eiendom, og de har store planer for tomten. Men først må den reguleres, og siden kommunen nylig er sammenslått trenger de litt tid for å bestemme seg hvordan by-utviklingen skal være. Dermed blir det ventetid på nye prosjekter. I første runde tok det tid før rivingen av den gamle stasjonen kunne starte.

«Da stod vi jo i praksis med et tomt, men fullt brukelig lokale. Jeg nevnte i lokalavisen at her kunne vi kanskje få til noe aktivitet ved å låne det ut til et lag eller en forening som trengte litt plass. I løpet av et par dager hadde vi gjort avtale med noen lokale kunstnere som brukte stasjonen til å både lage kunst og arrangere utstillinger», sier Granerud.

Sist høst startet riving av bygg, og sanering av grunn. Imidlertid lot altså reguleringen for Stor-Oslo Eiendom vente på seg. Med stasjonens sentrale plassering ønsket kommunen ikke at eiendommen skulle ligge brakk, og ønsket at tomten skulle brukes til et allmennyttig formål. Nåværende og tidligere eiere var ikke vonde å be.

«Kommunen ønsket seg nok en park der, men vi synes det ble en veldig stor investering for mindre glede i en relativt kort periode. Jeg foreslo derfor en sykkelbane, også kalt «pump track», da det er mange som er interessert i sykkel her i Ski. Den ideen fikk aksept både hos Stor-Oslo Eiendom og kommunen».

I forrige uke åpnet St1 og Stor-Oslo Eiendom sykkelbanen med brask og bram, og en fornøyd ordfører som snorklipper.

snorklipping for ny sykkelbane i Ski.

«Det er veldig fint å se hvordan barna storkoser seg der, og jeg opplever at befolkningen setter pris på tilbudet selv om det er midlertidig. På denne måten har vi kunnet gjøre noe hyggelig for de som bor her når tomten likevel står ubrukt», avslutter han.

arrow-right
Forrige
Slik forsyner vi drivstoff og energi til landet

12.04.22

Neste
Baner vei for neste generasjon terminalteknikere

09.05.22

Relaterte artikler

Les alt